BOJAN RUPNIK 
fotograf

portret copy.jpg

Navdušenje nad fotografijo je prvič odkril v gimnazijskih letih, ko je za darilo prejel fotoaparat Zenit B in film Kodak s 36 posnetki. Nato se je pojavila digitalizacija, dobri stari film je zamenjal elektronski senzor in obdelava – post produkcija fotografij. To ni več fotografija, je menil takrat, in se za celo desetletje prenehal ukvarjati z njo.


Fotografiranju se je znova posvetil po desetletju premora, ko je spoznal, da digitalna tehnologija nudi veliko več kot analogna. Narediti odličen posnetek in ga nato v post produkciji še dodelati, sta dva procesa, ki se združita v fotografovi ustvarjalnosti, ustvarjalnost pa je tista, ki žene naprej. Dolgoletno posvečanje fotografiji je sčasoma preraslo ljubiteljsko in prešlo na profesionalno raven.

Raziskuje različne zvrsti fotografije, ukvarja se s fotografiranjem koncertov, kulturnih in poslovnih dogodkov, znova in znova išče nove izzive, tudi v portretni in produktni fotografiji, najraje pa fotografira naravo. Prav v pokrajinski fotografiji je našel svoj pravi izraz, predanost in združitev s svojimi ostalimi ljubiteljskimi interesi kot so pohodništvo, gorništvo in kolesarjenje. Njegov razpoznaven fotografski jezik se odlikuje po poudarjenem estetskem in dovršenem umetniškem izrazu, ki ga fotograf gradi predvsem s svetlobnimi učinki. V tem pogledu ostaja zvest načelom klasične fotografije. Pri njegovem fotografskem ustvarjanju ni vselej motivika tista, ki je dominantna, zato pa je fotografski posnetek toliko bolj izrazen v svojem vzdušju in občutju. S sodobno fotografsko tehniko tako na novo odkriva stare dobre in večne domače pejsaže, gorske, gozdne ali vodne krajine ter tiste posebne trenutke v dnevu in življenju, ki ne uidejo njegovemu izostrenemu fotografskemu očesu in notranjemu čutu za likovni jezik. Udeležuje se fotografskih natečajev in skupinskih razstav, tudi z mednarodno udeležbo, za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad, v zadnjem času pa svoje znanje prenaša na udeležence fotografskih tečajev, ki jih vodi.

Priznanja in nagrade

  • Certifikat na tematski razstavi Fotografija in kiparstvo, Zlata paleta, 2019.

  • 3rd International Exhibition Drone & Astrophotography, diploma in 3. mesto na temo prosto, 2021.

  • Festival za tretje življenjsko obdobje, 2. mesto na temo prosto, 2021.

  • Priznanje za fotografijo na natečaju Slovenske Alpe, Bomark 2021.

  • Certifikat na tematski razstavi Fotografija in kiparstvo, Zlata paleta, 2021.

VAŠE SPOROČILO

Hvala za vaše sporočilo