KOLEDAR 2020

Fotografije, ki krasijo koledar, sem posnel na različnih krajih v Sloveniji. Prikazujejo naravo in pokrajino v vseh letnih časih.

Vsakič, ko opazujem čudovito deželo v kateri Slovenci živimo, se zavem, da imamo pravzaprav srečo, da smo tu.  

Izbor ujetih trenutkov je predstavljen na trinajst listnem koledarju (420 x 297 mm, ležeči format, spiralna vezava z obešanko).

Januar

 

januar_sončni_vzhod.jpg

Ko je nastala fotografija, je Sonce ravnokar pokukalo iznad črte obzorja. Bilo je ledeno januarsko jutro. Veter, ki je bril okoli ušes, pa je še okrepil občutek mraza. Zato sem, preden so prsti na rokah popolnoma odreveneli, hitro naredil nekaj posnetkov. Je pa pomagal vroč čaj, ki sem si ga privoščil kasneje.

Februar

 

februar_sončni_zahod.jpg

Pogled iz Slivnice. Sonce v ozadju zahaja  za rob Javornikov, megla pa zakriva panoramo Cerkniškega jezera.

Marec

 

marec rovtarsko hribovje.jpg

Ko se povzpnemo na Svete tri kralje, se na vseh  straneh bohoti čudovita panorama. Na posnetku so meglice nad Rovtarskim hribovjem, tik preden so jih stopili jutranji sončni žarki.

 

April

 

april ljubljansko barje.jpg

Kostanjevica je osamelec, ki se dviga nad Ljubljanskim barjem. Kljub temu, da je poraščen z lepim gozdom, se tu in tam odpre pogled na ravnico pod njim.

Ob  vznožju Kostanjevice se skriva naravni rezervat Mali plac (na posnetku ni viden, bo na koledarju za naslednje leto :-)), ki je bil včasih jezerce, kjer se je tisoče let odlagala glina in vrh nje še šota. 

 

Maj

 

maj mak.jpg

Meseca maja lahko marsikje v Sloveniji  občudujemo žitna polja, ki jih krasijo rdeči makovi cvetovi. Ko sem se nekega poznega popoldneva peljal skozi Vipavsko dolino, sem opazil žitno polje, v katerem se je  v toplem  vetru pozibavalo klasje.    

 

 

Junij

 

junij Kostanjevica.jpg

Na obrobju Ljubljanskega barja rastejo svetli in zračni gozdovi. Jutranje sonce oznanja nov dan.   

 

 

Julij

 

julij ljubljansko barje.jpg

Nasadi sončnic krasijo podobo pokrajine od poletja pa vse do pozne jeseni. Temni oblaki pred nevihto so s sončnimi žarki, ki so si našli pot skoznje, dodali poseben čar posnetku.

 

 

Avgust

 

avgust_kriški_podi.jpg

Pogled iz Kriških podov je vedno navdušujoč (razen seveda ob sto odstotni megli :-)). Spodaj je eno od Kriških jezer, v ozadju pa Trenta,  kjer vije svojo pot reka Soča.

Tik preden je sonce zašlo za okoliške vršace, je poskrbelo za krasno osvetlitev motiva.

 

 

September

 

september tolmun v peklu.jpg

To je eden od slapov s svojim tolmunom v Peklu pri Borovnici. Zakaj ta lepi in zanimivi kraj nosi tako ime, ne vem. Morda zato, ker je vzpon po strmi soteski navzgor lahko zelo nevaren. Še posebej za fotografskega navdušenca, kot sem jaz, saj ob pripravi na posnetek pozabim na vse, kar se dogaja okoli mene. Tokrat bi me to lahko drago stalo, saj sem kar naenkrat, ne da bi takoj opazil, počasi začel drseti po mokri gladki skali proti tolmunu. Z vso fotografsko kramo vred. Kot po čudežu, pa sem se tik pred robom ustavil. To je bil dan, ki sem si ga zapomnil -:).  

 

 

 

Oktober

 

oktober sedmera jezera.jpg

Zahajajoče sonce za mojih hrbtom v Dolini Triglavskih sedmerih jezer je poskrbelo za lep odsev na gladini. Nekaj trenutkov prej, ko je rahel veter grbančil jezersko površino odseva ni bilo. Nato je veter v hipu izginil in na gladini sta se izrisala  Tičarica in Lepo špičje v ozadju. Po posnetku se je vetrc vrnil in odseva ni bilo več.

 

 

 

November

 

november planinsko polje.jpg

Planinsko polje nekajkrat na leto preplavi voda, ki ob dolgotrajnejšem dežju privre na dan iz številnih podzemnih virov. Reka Unica, ki se v dolžini dvajsetih kilometrov počasi vije  čezenj, takrat prestopi svoje bregove. Ob primernih trenutkih, ko sonce s svojimi odrskimi lučmi poskrbi za odseve, se na Polju prikažejo lepi motivi.

 

 

 

December

 

december slivnica.jpg

Hladne zimske odtenke zgodnjega večera v zasneženi Notranjski pokrajini je, kot iz vate razpotegnjene, oblake z blago rdečino obarvalo zahajajoče sonce.